top of page
Toppen på sidan
paddellogon_ny_blue.png
HK-logga.png
Heter det kajak eller kanot? Vad är kanadensare?
Tips på packlista för en övernattningstur
Paddlingsteknik för kajak
Kajak_kanadensare
Material
Säkerhet
ta med
Övernattning
Teknik kajak

PADDLINGSTIPS

Oavsett om du paddlar i kajak eller kanadensare så finns det en del saker som kan vara bra att ha koll på. Här har vi samlat lite tips och råd som vi hoppas du kan ha nytta av. En del är råd och tips för din och andras säkerhet medan andra är mer för det praktiska. Det finns mycket att lära sig runt paddling, och vi hoppas du får nytta av tipsen och råden nedan.


En sidan som innehåller otroligt mycket matnyttigt i ämnet är Björn Thomassons hemsidan.


Observera att vi på vår hemsida inte pratar något om forspaddling. Det kanske låter lika men är en helt annan sport.
Heter det kajak, kanadensare eller kanot?

Kärt barn har många namn heter det ju. Vi ska här försöka reda ut begreppen lite.
 

En kanot är en paddelbar farkost som är spetsig i båda ändar. Kanot är alltså ett samlingsnamn för både kanadensare och kajak. 

 

Kanadensare är en öppen kanot som paddlas med enkelpaddel medan 

kajak är däckad och paddlas med dubbelpaddel.

Kanadensare

En kanadensare är lämplig för två personer och är lätt att packa. Man har vanligtvis en enkelpaddel och man paddlar på varsin sida. Man kan också paddla ensam.

En kanadensare passar i lugnare vatten som sjöar, åar och älvar. På havet är den mindre lämplig då den är svårare att parera för vågor och kan ta in vatten. Att ta sig upp i en kanadensare efter att man gått runt är heller inte enkelt.

En kajak paddlar du med dubbelpaddel vilket gör att du får ganska bra fart och även lätt kan kontrollera din kajak. Kajaker köps som enmans- eller tvåmanskajak. 

Sedan finns det sk. fiskekajaker. Dessa paddlas med dubbelpaddel men du sitter "på" den och inte i en sittbrunn som i en vanlig kajak. Dessa är som namnet antyder anpassade för fiske.

Kajak

I en kajak sitter du i en sk. sittbrunn och har oftast ett kapell runt magen som täcker över sittbrunnen. Det gör att vatten ej kommer in i kajaken. Kajaken har också oftast två eller tre vattentäta packluckor som bildar lufttäta skott och de gör att kajaken flyter om olyckan skulle vara framme och du gått runt. Det är lättare att rädda sig själv i en kajak än en kanadensare. Läs med under säkerhet vid paddling

Hyr en kajak

Via Friluftsfrämjandet i Sollefteå kan du hyra en kajak. Kajakerna hyrs bara ut i samband med de aktiviteter som vi anordnar själva och har ledare med, de går ej att hyra för egna turer.

Att hyra en kajak några gånger är ett mycket bra sätt att dels prova om paddling är något för dig, och dels få möjligheten att prova olika varianter och material.

På vår Facebooksida, paddla i Sollefteå, finner du uppgifter för att hyra kajak under respektive aktivitet.

IMG_1286.jpeg
Vad ska jag tänka på när jag köper en kajak eller kanadensare?

När man skall köpa en kanot så är det en del saker som du bör fundera på. Sedan kan du fördjupa dig nästa hur mycket som helst i alla detaljer. Ditt val ska du dock basera på dina behov och din ekonomi. Här nedan följer några tips och tankar på vägen mot den rätt kanoten för dig. Vi tar här inte upp fiskekajaker eller uppblåsbara kanoter. De hamnar under en annan kategori som vi själva inte använder och därför inte har någon speciell kunskap att dela med oss av.

  1. Är det en kajak eller kanadensare du vill ha? 
     

  2. Material på kanoten? Det är oftast materialet som gör prisskillnad. Enkelt kan man säga att det går att välja mellan plast eller komposit (t.ex. glasfiber), men sedan finns det olika typer av plaster från de enklare enlagers till flerlagers. Sedan kan det finns de som är gjorda i aluminium, trä eller kolfiber. Vi sa inte att det skulle vara enkelt. :)

    En mycket grov uppskattning prismässigt...
    -Enklare plastkajak ligger runt 5 - 7 000 kr
    -Lite bättre plastkajaker ligger runt 7 - 10 000 kr
    -Bra plastkajak ligger runt 10 - 15 000 kr
    -Avancerade plastkajaker kostar från 15 000 kr

    Om vi sedan tittar på kajaker i komposit (t.ex. glasfiber) så börjar de från ca 12 000 kr och uppåt där de lite mer avancerade ligger runt 20 000 kr.

    När det gäller kanadensare så är kraftigare och tåliga plaster vanliga liksom aluminium. Kanadensare i glasfiber finns också. Valet här ligger lite på vikten och priset. Ska du bara paddla vid stugan när solen skiner kan du nästan välja vad som helst. Tänker du dig att resa lite med din kanadensare och upptäcka nya sjöar så kan det vara värt att lägga på några kronor. TÄNK PÅ ATT köpa en kanadensare som inte sjunker om den vattenfylls. Bör vara i ett material som flyter eller har lufttäta skott (fack).

     

  3. Till en kajak så kan man ofta välja roder, skädda, både och eller inget alls. Läs mer om detta här.
     

  4. Sittkomfort! En inte helt oviktig detalj med din nya kajak är hur man sitter. Är sittbrunnen, öppningen man sitter i, tillräckligt stor för dig? Kanske är den för stor. Man benämner ibland sittbrunnarna som LV (Low Volume) eller HV (High Volume). Är du stor, över ca 183 cm, bör du kanske titta på en HV medan du annars kikar på en LV. En för stor sittbrunn gör att du får sämre kontakt med din kajak och den blir svårare att manövrera.

Läs mer om kajaker, och annat, på Aterras hemsida.

Paddel? Vad ska man ha och hur lång ska den vara?

Att välja kajak gör många med omsorg och eftertanke. Sedan tar man och köper en paddel. Men, betänk att det är paddeln som du skall vispa runt med under dina paddelturer. En tung paddel, eller en med fel läng kan förstöra en tur.

Se på paddeln som på skor för en vandring. Bra skor är en förutsättning för en vandring.

Läs mer om paddel, och annat, på Aterras hemsida.

Säkerhet vid paddling

Att paddla är inte riskfritt! Du befinner dig på vatten i en farkost som inte är det mest stabila. Men, genom att vara förberedd kan du avstyra olyckor. Trots allt är det sällan en olycka inträffar men var förberedd.

Om du ska bege dig in i en situation för att rädda någon du bör tänka till. 

 

STANNA - TÄNK - OBSERVERA - PLANERA

Innan du ger dig in i en räddningsituation ska du stanna upp och se så att det är säkert för dig (är personen i en fors, nära klippor med starka vågor el. dyl.). Inget blir bättre av att två kanoter gått runt. Se till att den du ska rädda inte kommer upp längs din långsida, då kan nästa vältolycka snabbt vara framme. Be personen "hänga" sig i fören (längst fram) och avvakta. Där är risken låg för att även du ska välta. Genomför räddningen lungt och metodiskt. Målet är att få upp personen i kanoten igen, eller om det inte går, ta sig in till land. När personen är i säkerhet kan du fokusera på att rädda kanoten och prylar.

På sin kajak bör man ha en flottör (en "kudde" som man trär på sin paddel när man skall ta sig upp i sin kajak om man vält. Se film nedan). En pump för att kunna tömma kajaken på vatten, samt en extrapaddel är bra att ha. Man kan tappa sin paddel eller så kan den gå sönder. Nån i sällskapet bör ha en extrapaddel med sig. Att sedan ha en lina som paddeln sitter fast i kajaken med är ganska bra

Se även filmer från Kanotförbundet rörande paddling och säkerhet. Klicka här för att se filmerna.

I detta videoklipp får du se hur man tar sig upp i sin kajak om man kapsejsat. Du får också se hur man använder flottör och pump.

Bassängträning

Ett mycket bra sätt att göra sin paddlingstur säkrare är ju att träna innan.

 

På försommaren brukar Friluftsfrämjandet i Sollefteå anordna kurser i bassäng där du får prova på att välta och komma i kajaken igen. Att provat det under kontrollerade former är mycket bra för din och andras säkerhet.

När man paddlar är det ju självklart att man inte bara har med sig en flytväst utan att den sitter på och är korrekt spänd på din kropp. Jämför flytvästen med bilbältet. När du behöver dess hjälp är det försent att försöka ta på den.

Vidare bör du alltid ta med dig en vattentät påse med extra ombyte om du råkat välta eller blivit blöt på annat sätt. Ombytet bör anpassas efter säsong och väder.

Att paddla tillsammans ökar också din säkerhet rejält. Då finns det nån som kan hjälpa till om olyckan är framme. Om du paddlar själv så gör det med omdöme och håll dig nära land.

Tänk på att när du paddlar på våren så kan det vara varmt i luften men fortfarande mycket kallt i vattnet. Risk för hypertermi om du faller i.

 

Man klarar sig inte länge i kallt vatten innan problem uppstår och i värsta fall kan allvarliga olyckor ske. Under den tid vattnet är kallt är en torrdräkt ett bra komplement. Den håller dig torr men du måste klä dig varmt under den.

 

Våtdräkt är ett annat plagg som kan förlänga tiden du klarar i kallt vatten. Denna extra säkerhetsutrustning kostar dock lite pengar så prata gärna med andra som har erfarenhet och få tips innan du köper.

Se filmerna nedan för mer tips och råd kring paddling.

Paddlare iförd torrdräkt
Bra att ta med på en onsdagspaddling, dvs. en kortare tur

På en kvällstur, så som onsdagspaddlingarna i Sollefteå, bör du förutom självklar utrustning för paddling ta med dig en vattentät påse med ombyteskläder om du skulle få vattenkänning. Fika är en viktig del av rekreationspaddling och på paddlingarna är en fikapaus med eld nåt som uppskattas mycket. Ta med dig fika, varma mackor eller grillkorv.

Bra är också kläder efter väder. Är det vår/försommar så kan det vara varmt i luften med kallt i vattnet.

Tips på packlista för en övernattningstur

På en övernattningstur behöver man av naturliga skäl lite mer saker med sig. Här listar vi några saker som vi tycker att man bör ha med sig. KOM IHÅG att packa sakerna vattentätt. Lita ej på att kajaken är 100 % tät i luckor. Inte kul med en fuktig sovsäck när man skall krypa in i tältet.

Nödvändiga saker (beroende på var du

ska paddla och vilken säsong/väder som råder)

  • Kajak/kanadensare

  • Flytväst

  • Kapell för sittbrunn

  • Paddel/paddlar

  • Flottör och pump

  • Ev. extra paddel

  • Tält eller hängmatta

  • Liggunderlag

  • Sovsäck

  • Kudde

  • Kök för matlagning

  • Bränsle till köket

  • Redskap för matlagningen

  • Bestick/mugg/tallrik

  • Det du skall äta och dricka

  • Diskredskap och diskmedel 

  • Vatten för matlagning och att dricka

  • Vattenflaska att ha på kajaken under färd

  • Ombyteskläder vattentätt packat

  • Lite varmare kläder för kvällen

  • Regnkläder

  • Hygiensaker och handduk

  • Toapapper

  • Ficklampa

  • Lämpliga skor för att kunna gå på botten när du stiger i och ur kanoten.

  • Powerbank att ladda telefonen med

  • Vattentäta packpåsar

  • Navigationsutrustning för okända farvatten.

  • Ev. läkemedel

  • Vattentätt fodral till mobilen som du kan förvara på dig.

Saker som förhöjer upplevelsen

  • Nåt att sitta på, som en hopfällbar stol eller annat lämpligt

  • Snacks

  • Myggmedel

  • Bok

  • Öronproppar ifall du störs av ljud på natten

  • Toppluva när du ska sova. Skönt med värmen men kan också dras ned över ögonen om du är känslig för ljus.

  • Skor som passar på land

  • En tom påse för skräp

  • Solkräm

  • Solglasögon

  • Huvudbonad vid soligt väder

  • Handskar att paddla i för att slippa skavsår om du inte är van att paddla

IMG_0565.jpeg
Paddlingsteknik för kajak

Precis som med all annan sport så underlättar rätt teknik din paddling. Att paddla kajak innebär inte att du behöver ha överarmar som en björn. När du paddlar kajak så bör du använda stora delar av kroppens muskulatur, från benen, genom höften, magen och slutligen överkroppen. 

Genom att använda hela kroppen kommer du att orka mer, paddla snabbare och minska risken för skador. Självklart går det att bara paddla med armarna. Det är så de flesta av oss börjar, men ju mer du läser på och tränar ju mer kommer du att lära dig och då ökar också glädjen för paddlingen.

Läs mer om teknik på Björn Thomassons hemsida.

Paddlingsteknik för kanadensare

Att paddla kanadensare är ett samspel mellan två som paddlar. Oftast paddlar man med en enkelpaddel och många kommer först gången i kontakt med paddlingen i en kanadensare via t.ex. nån uthyrning. Med bra teknik kan man paddla nästa lika snabbt som i en kajak. 

Man kan också paddla själv. Oftast sätter man sig då fram i kanadensaren men bak-å-fram. Du vill alltså försöka placera dig närmare mitten. Sedan finns det solokanadensare som är mer anpassade för att paddla ensam.

Se filmen nedan för lite paddlingstips.

Hur fraktar jag min kanot?

Den stora fördelen med en kanot, oavsett om det är en kajak eller kanadensare, är att den är lätt att ta med sig till nya sjöar och vattendrag. Att utforska okända vatten och fika på en ny udde är härliga upplevelser som man som paddlare ofta får njuta av.

Enklaste sättet att transportera sin kanot är på biltaket. Här finns det flera olika lösningar. Till att börja med så behövs det ett takräcke. Nu kan man välja spår. Ett enkelt takräcke och någon typ av vaddering på takräcket funkar för att transportera. Kom bara ihåg att spänna fast kanoten säkert.

Vill du så finns det skurna kuddar i skumplast som man klämmer fast på takräcket. Dessa är då lite skålade så att kajaken sitter lite bättre. Dessa kan du hitta för under 500 kr/par. Sedan finns det mer anpassade hållare av olika slag och olika prisklasser. Man kan lägga en hel del pengar på takräcket och dess hållare för kanoten. Om du är med på en onsdagspaddling så kommer du med all säkerhet få se flera olika lösningar på transporter. Ett bra tillfälle att prata om olika lösningar.

Sedan kan man såklart använda en släpvagn också. Lite mer att hålla reda på men det funkar lika bra. Kom bara ihåg att förankra kanoten säkert.

IMG_4707.jpeg
IMG_3842.jpeg
IMG_1081.jpeg
IMG_0433.jpeg
Roder eller skädda och vad är skillnaden?

Expressen eller Aftonbladet? Ljus eller mörk choklad? Audi eller BMW?

När det gäller vad som är bäst så har alla sin egen åsikt. Enkelt sagt så kan man säga så här, utan att säga vad som är bättre eller sämre...

Ett roder styr du din kajak med, eller har den ställ lite snett för att korrigera t.ex. sidvind.

En skädda (som en liten fena som man fäller ned under sin kajak) styr man inte med utan den hjälper till att hålla kursen på kajaken. Man ställer ned den olika mycket beroende på hur vinden ligger på . Se länkarna nedan.

Om det finns nåt som kanske kan gå sönder på en kajak så är det roder eller skädda. Prova därför att paddla utan dessa tillbehör när det är lite sämre väder så att du vet hur kajaken beter sig utan styrhjälp.

När det gäller kanadensare är det sällsynt med vare sig skädda eller roder.

Läs mer på Kajak Utelivs hemsida eller på Melker of Sweden.

Att välja flytväst

En flytväst är en paddlares viktigaste säkerhetspryl, som bilbältet i bilen.

När du skall välja en flytväst ska du se till att den är anpassad för att paddla med, att den har möjlighet att dras åt/spännas ordentligt runt din kropp. Om det är någon ficka på den också är det bra så att du kan förvara mobiltelefonen (i vattentät påse) i fickan. Om olyckan är framme och du tar dig till land utan kajak så är det bra att ha telefonen på sig.

Kapell till kajak

När man paddlar kajak brukar man ha ett kapell på sig, en kjol, som täcker sittbrunnen. Fördelen med denna är att vatten inte kommer in i sittbrunnen. Är det kallt ute så hjälper den till att hålla värmen på underkroppen. Å andra sidan så värmer den också när det är varmt ute. :)

Kapellen har olika mått för att passa olika. Kolla därför upp måtten för din kajak så att du köper rätt variant.

Materialet är ofta nylon eller neopren, eller en kombination av dem båda. Lite av en smaksak vad man väljer där nylonkapell oftast är lite billigare.

Ett kapell "låser" inte fast dig i kajaken utan du kan fortfarande lätt ta dig ur kajaken om du kapsejsar.

I filmen nedan visar de hur du ska mäta din sittbrunn om du ska beställa ett kapell till din kajak.

Kläder för paddling

Att paddla kräver inga speciella kläder men ofta är lättorkade kläder att föredra. Något på huvudet som skyddar mot solen och sedan typ foppatofflor på fötterna så att du kan gå i vattnet om det är stenigt vid i- och urgång av kanoten.

Är det paddling på våren så är det viktigt att tänka på att den varma vårluften inte speglar vattnets temperatur. Inte ovanligt att det på våren kan vara 25 grader i solen men bara 8 grader i vattnet. Detta gör att paddling i kalla vatten kräver t.ex. torrdräkt eller våtdräkt. Eller att man paddlar mycket nära land hela tiden. Du klarar inte många minuter i kallt vatten innan en vältning förvandlas till en allvarlig olycka. Paddla med en kompis så finns det en som kan hjälpa till.

Att paddla på vintern kan vara härligt men kräver såklart en trygg uppsättning av kläder (torrdräkt), isbroddar mm.

IMG_3467.jpeg
IMG_1002.jpeg
Förvaring av kanoten

När du förvarar kanoten så ska du se till att packluckorna är öppna så att luft kan cirkulera så att det inte bildas mögel. Vidare är det bra om du skyddar den från solens stålar.

 

Om du förvarar den ute under vintern är det viktigt att den inte belastas av snö och is och på så sätt förstörs.

IMG_1321.jpeg
Tips på lämpliga paddlingsvatten kring Sollefteå stad
Styrketräna för paddling

När du inte sitter i din kajak så kanske du är sugen på att träna för att stärka dina kajakmuskler lite extra. Att träna hela kroppen är alltid bra men här nedan får du lite träningstips för dina kajakmuskler. 

Tips på ställen att paddla i

Det finns många fina ställen att paddla på i Höga Kusten. Självklart finns hela kusten med alla sina öar i havet. Olika sjöar är det också gott om och här nedan får du tips på några ställen som vi själva har prövat och kan rekommendera.

Visste du att du via Lantmäteriets sida kan skriva ut egna kartor gratis? Om inte så klicka här för att komma till deras sida.

Storsjön, Näsåker

I Storsjön, som ligger en liten bit från Näsåker, finner du härlig paddling i både stor sjö men också mysig paddling mellan alla öar. Finns en del olika stränder att lägga till vid. 

Storsjön bjuder på paddling i minst en dag.

Klicka här för att öppna kartan via Lantmäteriets kartprogram

Stor-Skälsjön, utanför Liden i Sundsvalls kommun, är också en sjö med många vikar och öar. Flera fina ställen att gå iland på.

Lägg i i södra änden där det är en liten camping. Där finns dte en sandstrand som gör det lätt att komma i.

Bjuder på paddling i minst en dag.

Klicka här för att öppna kartan via Lantmäteriets kartprogram

Storskälsjön.jpg
Stor-Skälsjön.jpg
Knäsjön.jpeg

Knäsjön är en spännande, dämd sjö. Här finns också många vika och lite olika öar. En sjö som ligger lite avsides och känslan av vildmark infinner sig snabbt.

Se upp för stenar och stubbar under vattenytan på vissa ställen. Sjön är som sagt dämd så håll utkik.

Klicka här för att öppna kartan via Lantmäteriets kartprogram

Hultsjön, som är förbunden med Graningesjön, erbjuder paddling i den del vikar men också i stor sjö. Sjöarna är omgivna av en del stugor och vägar så för eventuell övernattning får du kolla in bra plats innan.

Klicka här för att öppna kartan via Lantmäteriets kartprogram

Hultsjön-Graningesjön.jpeg
Bild1.jpeg

Röån, som kan starta med en paddling i mäktiga Betarsjön, är en härlig naturupplevelse.

Starta i Junsele och lägg till en övernattning i Betarsjön och paddla sedan Röån dag två. Eller så startar du en bit in i Röån och gör en dagspaddling, tar ca 4-5 timmar. I Röån ska man inte stressa.

Klicka här för att öppna kartan via Lantmäteriets kartprogram

Teknik kanadensare
Frakta kanot
Hyr kajak
Paddel
Roder_skädda
Paddelställen
bottom of page